سعی بر آن است که مطالب مرجع تخصصی آب و فاضلاب شامل مسایل ، مقالات و اخبار عمران آب و فاضلاب,آب و فاضلاب و به صورت تخصصی فرآیند های تصفیه آب و فاضلاب،مهندسی آب و فاضلاب و صنعت آب و فاضلاب باشد.
دانشنامه آنلاین آب و فاضلاب
رشته های مرتبط:مهندسی عمران آب و فاضلاب،مهندسی تکنولوژی آب و فاضلاب،مهندسی آب و فاضلاب،محیط زیست،مهندسی بهداشت محیط،مهندسی آب،مهندسی شیمی و...
امیرحسین ستوده بیدختی
حذف نیترات از آب شرب
۱۳۹۵/۰۴/۰۵
17:32
|
هیچ کس منکر این واقعیت نیست که آب مایه حیات انسانهاست. به همین علت هم حفظ منابع آبی و حفاظت آنها از آلودگی از درجه اهمیت زیادی در چرخه طبیعی زندگی ما برخوردار است.
یکی از منابع عمده آلودگی آب آشامیدنی، نیترات ها هستند. آلودگی نیترات برای ادامه حیات گیاهان که یک منبع اولیه محسوب می شود، زمانی رخ می دهد که این ترکیب بیشتر از مقدار جذب شده به وسیله گیاهان در خا ک وجود داشته باشد.
این مازاد نیترات می تواند ب راحتی بوسیله آبیاری، بارش باران یا ذوب شدن برف و یخ از خاکها و صخره ها عبور کرده و در نهایت به آبهای زیرزمینی برسد. متاسفانه مقادیر بالای نیترات در آب آشامیدنی یکی از دلایل بیماری تغییر هموگلوبین در کودکان زیر 6 ماه و البته بروز دیگر بیمار ی های میکروبی در تمام سنین است.
براساس آمار، 9/4 درصد از کل آب موجود در کره زمین برای بشر قابل مصرف است که 68 درصد (تقریبا3 ً/3 درصد از کل) از این مقدار، آبهای زیرزمینی هستند.
آب آشامیدنی تقریبا50 ً درصد جمعیت مردم جهان از منابع زیرزمینی تامین می شود و در برخی مناطق، منابع زیرزمینی، تنها منبع تامین آب آشامیدنی مردم به حساب می آید.
چگونگی آلودگی منابع آب
آلودگی آب زمانی رخ می دهد که مواد موجود در آب از مقادیر مشخص و تجاوز کند. این امر می تواند بر اثر نفوذ مستقیم آلوده کننده ها به داخل آب و یا مواد آلود ه کننده (مانند کودهای شیمیایی) به توده آبهای زیرزمینی باشد.
اصولاً آلوده کننده های آب را به 3 دسته تقسیم می کنند: 1- مواد سمی -2 مواد آلی -3 آلودگی گرمایی
مواد سمی جزو آلوده کنندگان شیمیایی هستند که به صورت طبیعی در اکوسیستم وجود ندارند. علف کش ها ، آفت کش ها و مواد صنعتی از جمله این آلودگی ها هستند.
آلودگی از جانب موادآلی زمانی رخ می دهد که (برخی کودها و یا گنداب ها) به داخل آبهای زیرزمینی نفود کند، زمانی که میزان مواد آلی در آب بالا رود برخی تجزیه های شیمیایی در آب ممکن است رخ دهد. در این میان حتی به دلیل وجود 2 O ممکن است این تجزیه ها سریع تر هم انجام پذیرد. فقدان اکسیژن باعث خواهد شد میکروارگانیسم های موجود در آب از بین رود. همزمان که این میکروارگانیسم ها می میرند، به کمک تجزیه کننده ها شکسته شده که این موضوع باعث کاهش بیشترمیزان 2 O موجود در آب است.
نوع سوم که به آلودگی گرمایی معروف است زمانی رخ می دهد که آب در صنعت مورد استفاده قرار گیرد. این کاربرد باعث تغییر دما شده و میزان اکسیژن محلول در آب را کاهش می دهد.
آلودگی اکولوژیکی
آلودگی اکولوژیکی (بوم شناسی) زمانی اتفاق می افتد که آلودگی شیمیایی، آلی و یا گرمایی به جای انسان توسط محیط اطراف صورت گیرد. این آلودگی توسط ریزش برخی مواد آلوده کننده به داخل آب پس از زمین لرزه یا بر اثر فعالیت های آتشفشانی صورت می گیرد.
معیار اصلی در سنجش آلودگی ها سلامت انسان است. بدیهی است که آلودگی، دیگر عوامل زیستی نظیر خاک، گیاهان و سایر جانوران نیز می تواند در سلامت انسان مؤثر باشد. کمااینکه مقادیر بالای نیترات در آب آشامیدنی می تواند باعث بروز بیماری بویژه در کودکان زیر 6 ماه شود. وجود نیترات بالاتر از حد مجاز در آب شرب یکی از دلایل بیماری تغییر هموگلوبین در کودکان زیر 6 ماه است. بعلاوه مقادیر بالای نیترات در آب آشامیدنی بیانگر وجود آلودگی و نفوذ آن از طریق فاضلاب های شهری، صنعتی و با کودهای شیمیایی و فضولات حیوانی است، در صورت رسیدن غلظت نیترات به مقدار بحرانی باعث بروز بیماری هایی مثل سرطان، ناقص الخلقه بودن نوزادان، بزرگ شدن تیروئید و التهاب غدد لنفاوی می شود.
میزان مجاز نیترات
نیترات در بدن انسان می تواند به نیتریت تبدیل شود. نیترات بیشتر از طریق آب آشامیدنی و غذا وارد بدن انسان می شود. تشخیص وجود نیترات در آب به این دلیل که نیترات محلولی بی بو و بی مزه است، بدون آنالیز میسر نیست.
سازمان بهداشت جهانی مقدار مجاز نیترات آب آشامیدنی را 50 میلی گرم بر لیتر بر حسب نیتروژن و این مقداررا برای اطفال حدود 15 میلی گرم بر لیتر اعلام کرده است.
روشهای حذف نیترات
نیترات یک یون پایدار و محلول در آب است و پتانسیل کمتری برای جذب و یا ترکیب با گونه های دیگر را دارد.
این خصوصیات باعث می شود حذف نیترات از آب به روش سختی زدایی و با کمک آهک و یا فیلتر کردن، با مشکل مواجه شود.
روش هایی که مرسوم هستند، عبارتند از: اسمز معکوس، مبادله یونی، نیترات زدایی بیولوژیکی، نیترات زدایی با احیای کاتالیتیکی، نیترات زدایی شیمیایی و الکترو دیالیز.
روش نوین دیگری نیز وجود دارد که از باکتری های اتوتروفیک استفاده می شود.
این باکتری ها مانند نیترات زداینده های تیوباسیلیوس و نیترات زداینده های تیومیکروسپرا، توانایی احیای نیترات با گاز نیتروژن را دارند. در این شیوه، انرژی لازم برای میگروارگانیسم های زداینده تامین می گردد.
نیترات زداینده های اتوتروفیک به ترکیبات کربنی معدنی (مانند 3( CO2، HCO بعنوان منبع کربن نیاز دارند. برخلاف آنها برای نیترات زدایی هنروفیک هیچ منبع کربنی این نیاز نیست. نیترات زدایی اتوتروفیک نیز به 2 دسته برپایه سولفور و هیدروژن تقسیم می شود.
عمده ترین مزیت این روش استفاده از لجن به جای باکتری بی هوازی است که یک روش آسان، سریع و ارزان برای حذف نیترات از آبهای زیرزمینی است.
مبادله یون، بهترین انتخاب برای حذف نیترات از آبهای زیرزمینی که حاوی مقادیر اندکی از ترکیبات آلب محلول هستند، در مقیاس کوچک یا متوسط است. مقادیر بالای ترکیبات آلی محلول درآب باعث پرشدن ظرفیت مبادله می شود. این مشکل در اسمز معکوس نیز وجود دارد. همچنین اسمز معکوس نیازمند مصرف انرژی بالایی برای غلبه بر جریان طبیعی است و بنابراین هزینه فرآیند در مقایسه با دیگر پروژه ها بیشتر است.
حذف بیولوژیکی نیترات به صورت بسیار گسترده در اروپا به کار گرفته شده است. سرعت حذف نیترات در این روش بسیار بالا است و استفاده گسترده ای دارد.
این روش در مقایسه با مبادله کننده های یونی، قابلیت حفظ کیفیت آب را دارد. روش پیشنهادی براساس استفاده از لجن به جای کشت نیترات زدا، یک روش بسیار ارزان، مفید و سریع و همچنین غیرآلوده کننده بوده و می تواند برای حذف نیترات از آبهای آشامیدنی به کار گرفته شود.
کاربرد میکروارگانیسم ها در صنعت تصفیه ی فاضلاب ها - دوشنبه یازدهم مرداد ۱۳۸۹
مهندسي آب بطري شده - دوشنبه یازدهم مرداد ۱۳۸۹
عمق نصب فاضلابروها - دوشنبه یازدهم مرداد ۱۳۸۹
گندزدايي آب در مناطق روستايي - دوشنبه یازدهم مرداد ۱۳۸۹
آشنایی با نرم افزار ArcGIS - دوشنبه یازدهم مرداد ۱۳۸۹
آيين نامه جلوگيري از آلودگي آب 1364/9/28 - یکشنبه دهم مرداد ۱۳۸۹
تکنولوژی غشایی در تصفیه آب و فاضلاب - یکشنبه دهم مرداد ۱۳۸۹
حذف رنگ، طعم و بوی نامطبوع در فرایند تصفیه آب - شنبه نهم مرداد ۱۳۸۹
تلفات آب - شنبه نهم مرداد ۱۳۸۹
چاه - جمعه هشتم مرداد ۱۳۸۹
فیلتراسیون - جمعه هشتم مرداد ۱۳۸۹
تصفیه فیزیکی و شیمیایی آب - پنجشنبه هفتم مرداد ۱۳۸۹
شناسایی و تعیین مقدار هیدروکربن ها آروماتیک چند حلقه ای(PAHs) - پنجشنبه هفتم مرداد ۱۳۸۹
سیستم تصفیه فاضلاب انسانی - بهداشتی - چهارشنبه ششم مرداد ۱۳۸۹
تصفیه خانه های آب - چهارشنبه ششم مرداد ۱۳۸۹
مدیریت ضایعات جامد - سه شنبه پنجم مرداد ۱۳۸۹
شاخص های ارزیابی عملکرد شبکه های آبیاری و زهکشی - سه شنبه پنجم مرداد ۱۳۸۹
ذغال اکتیو (کربن فعال) - دوشنبه چهارم مرداد ۱۳۸۹
پکیج های فلزی پیش ساخته و قابل حمل و نقل تصفیه فاضلاب - دوشنبه چهارم مرداد ۱۳۸۹
تصفیه بیولوژیکی - یکشنبه سوم مرداد ۱۳۸۹
آبشناسي (دانش هيدرولوژي) در ايران باستان - یکشنبه سوم مرداد ۱۳۸۹
آلايندههاي روان آبها - شنبه دوم مرداد ۱۳۸۹
جداسازی روغن - شنبه دوم مرداد ۱۳۸۹
تصفیه فاضلاب - جمعه یکم مرداد ۱۳۸۹
انعقاد پیشرفته در تاسیسات موجود تصفیه ی آب - جمعه یکم مرداد ۱۳۸۹
نقش آب در طراحی پارك - پنجشنبه سی و یکم تیر ۱۳۸۹
آب در روي خشكي - چهارشنبه سی ام تیر ۱۳۸۹
تکنولوژی جدید NAV-CO2 برای از بین بردن E.Coli and Salmonella - چهارشنبه سی ام تیر ۱۳۸۹
بانک اطلاعاتی استانداردهای (آب,آب و فاضلاب) - سه شنبه بیست و نهم تیر ۱۳۸۹
سر پلاستیکی دوش حمام محلی مناسب برای باکتریهای عامل بروز بیماریهای ریوی است - سه شنبه بیست و نهم تیر ۱۳۸۹
حصبه - سه شنبه بیست و نهم تیر ۱۳۸۹
نیترات چیست؟ چه خطراتی دارد و چگونه وارد آب میشود؟ - دوشنبه بیست و هشتم تیر ۱۳۸۹
سم شناسی تولیدات جانبی ناشی از مواد ضدعفونی کننده کلردار(CDBPs) - دوشنبه بیست و هشتم تیر ۱۳۸۹
مانیتورینگ فرآیند استریل (CDC) - یکشنبه بیست و هفتم تیر ۱۳۸۹
كاربردهاي فناوري نانو در مبارزه با خوردگي - یکشنبه بیست و هفتم تیر ۱۳۸۹
آلودگي آب شيرين - شنبه بیست و ششم تیر ۱۳۸۹
راهنمای انتخاب نوع دستگاه تصفیه آب خانگی - شنبه بیست و ششم تیر ۱۳۸۹
اولین دستگاه کنترل - جمعه بیست و پنجم تیر ۱۳۸۹
کمک جلبک ها به حفظ محیط زیست - جمعه بیست و پنجم تیر ۱۳۸۹
اقتصاد آب وتاثیر آن بر مصرف بهینه آب - پنجشنبه بیست و چهارم تیر ۱۳۸۹
مراحل آزمایشات آب از نظر میکروبی - پنجشنبه بیست و چهارم تیر ۱۳۸۹
طرز تهیه محیط کشت - چهارشنبه بیست و سوم تیر ۱۳۸۹
ويژگيها و خصوصيات آب - چهارشنبه بیست و سوم تیر ۱۳۸۹
راهكارهاي مصرف بهينه آب - سه شنبه بیست و دوم تیر ۱۳۸۹
اندازه گیری نیتریت در آب آشامیدنی - سه شنبه بیست و دوم تیر ۱۳۸۹
استاندارد روش روزمره نمونه گیری آب - دوشنبه بیست و یکم تیر ۱۳۸۹
20 نکته درباره آب - دوشنبه بیست و یکم تیر ۱۳۸۹
نقش میکروارگانیسمها در هزینه های نگهداري - یکشنبه بیستم تیر ۱۳۸۹
آزمون جارتست - یکشنبه بیستم تیر ۱۳۸۹
اندازه گیری اسیدیته - شنبه نوزدهم تیر
یکی از منابع عمده آلودگی آب آشامیدنی، نیترات ها هستند. آلودگی نیترات برای ادامه حیات گیاهان که یک منبع اولیه محسوب می شود، زمانی رخ می دهد که این ترکیب بیشتر از مقدار جذب شده به وسیله گیاهان در خا ک وجود داشته باشد.
این مازاد نیترات می تواند ب راحتی بوسیله آبیاری، بارش باران یا ذوب شدن برف و یخ از خاکها و صخره ها عبور کرده و در نهایت به آبهای زیرزمینی برسد. متاسفانه مقادیر بالای نیترات در آب آشامیدنی یکی از دلایل بیماری تغییر هموگلوبین در کودکان زیر 6 ماه و البته بروز دیگر بیمار ی های میکروبی در تمام سنین است.
براساس آمار، 9/4 درصد از کل آب موجود در کره زمین برای بشر قابل مصرف است که 68 درصد (تقریبا3 ً/3 درصد از کل) از این مقدار، آبهای زیرزمینی هستند.
آب آشامیدنی تقریبا50 ً درصد جمعیت مردم جهان از منابع زیرزمینی تامین می شود و در برخی مناطق، منابع زیرزمینی، تنها منبع تامین آب آشامیدنی مردم به حساب می آید.
چگونگی آلودگی منابع آب
آلودگی آب زمانی رخ می دهد که مواد موجود در آب از مقادیر مشخص و تجاوز کند. این امر می تواند بر اثر نفوذ مستقیم آلوده کننده ها به داخل آب و یا مواد آلود ه کننده (مانند کودهای شیمیایی) به توده آبهای زیرزمینی باشد.
اصولاً آلوده کننده های آب را به 3 دسته تقسیم می کنند: 1- مواد سمی -2 مواد آلی -3 آلودگی گرمایی
مواد سمی جزو آلوده کنندگان شیمیایی هستند که به صورت طبیعی در اکوسیستم وجود ندارند. علف کش ها ، آفت کش ها و مواد صنعتی از جمله این آلودگی ها هستند.
آلودگی از جانب موادآلی زمانی رخ می دهد که (برخی کودها و یا گنداب ها) به داخل آبهای زیرزمینی نفود کند، زمانی که میزان مواد آلی در آب بالا رود برخی تجزیه های شیمیایی در آب ممکن است رخ دهد. در این میان حتی به دلیل وجود 2 O ممکن است این تجزیه ها سریع تر هم انجام پذیرد. فقدان اکسیژن باعث خواهد شد میکروارگانیسم های موجود در آب از بین رود. همزمان که این میکروارگانیسم ها می میرند، به کمک تجزیه کننده ها شکسته شده که این موضوع باعث کاهش بیشترمیزان 2 O موجود در آب است.
نوع سوم که به آلودگی گرمایی معروف است زمانی رخ می دهد که آب در صنعت مورد استفاده قرار گیرد. این کاربرد باعث تغییر دما شده و میزان اکسیژن محلول در آب را کاهش می دهد.
آلودگی اکولوژیکی
آلودگی اکولوژیکی (بوم شناسی) زمانی اتفاق می افتد که آلودگی شیمیایی، آلی و یا گرمایی به جای انسان توسط محیط اطراف صورت گیرد. این آلودگی توسط ریزش برخی مواد آلوده کننده به داخل آب پس از زمین لرزه یا بر اثر فعالیت های آتشفشانی صورت می گیرد.
معیار اصلی در سنجش آلودگی ها سلامت انسان است. بدیهی است که آلودگی، دیگر عوامل زیستی نظیر خاک، گیاهان و سایر جانوران نیز می تواند در سلامت انسان مؤثر باشد. کمااینکه مقادیر بالای نیترات در آب آشامیدنی می تواند باعث بروز بیماری بویژه در کودکان زیر 6 ماه شود. وجود نیترات بالاتر از حد مجاز در آب شرب یکی از دلایل بیماری تغییر هموگلوبین در کودکان زیر 6 ماه است. بعلاوه مقادیر بالای نیترات در آب آشامیدنی بیانگر وجود آلودگی و نفوذ آن از طریق فاضلاب های شهری، صنعتی و با کودهای شیمیایی و فضولات حیوانی است، در صورت رسیدن غلظت نیترات به مقدار بحرانی باعث بروز بیماری هایی مثل سرطان، ناقص الخلقه بودن نوزادان، بزرگ شدن تیروئید و التهاب غدد لنفاوی می شود.
میزان مجاز نیترات
نیترات در بدن انسان می تواند به نیتریت تبدیل شود. نیترات بیشتر از طریق آب آشامیدنی و غذا وارد بدن انسان می شود. تشخیص وجود نیترات در آب به این دلیل که نیترات محلولی بی بو و بی مزه است، بدون آنالیز میسر نیست.
سازمان بهداشت جهانی مقدار مجاز نیترات آب آشامیدنی را 50 میلی گرم بر لیتر بر حسب نیتروژن و این مقداررا برای اطفال حدود 15 میلی گرم بر لیتر اعلام کرده است.
روشهای حذف نیترات
نیترات یک یون پایدار و محلول در آب است و پتانسیل کمتری برای جذب و یا ترکیب با گونه های دیگر را دارد.
این خصوصیات باعث می شود حذف نیترات از آب به روش سختی زدایی و با کمک آهک و یا فیلتر کردن، با مشکل مواجه شود.
روش هایی که مرسوم هستند، عبارتند از: اسمز معکوس، مبادله یونی، نیترات زدایی بیولوژیکی، نیترات زدایی با احیای کاتالیتیکی، نیترات زدایی شیمیایی و الکترو دیالیز.
روش نوین دیگری نیز وجود دارد که از باکتری های اتوتروفیک استفاده می شود.
این باکتری ها مانند نیترات زداینده های تیوباسیلیوس و نیترات زداینده های تیومیکروسپرا، توانایی احیای نیترات با گاز نیتروژن را دارند. در این شیوه، انرژی لازم برای میگروارگانیسم های زداینده تامین می گردد.
نیترات زداینده های اتوتروفیک به ترکیبات کربنی معدنی (مانند 3( CO2، HCO بعنوان منبع کربن نیاز دارند. برخلاف آنها برای نیترات زدایی هنروفیک هیچ منبع کربنی این نیاز نیست. نیترات زدایی اتوتروفیک نیز به 2 دسته برپایه سولفور و هیدروژن تقسیم می شود.
عمده ترین مزیت این روش استفاده از لجن به جای باکتری بی هوازی است که یک روش آسان، سریع و ارزان برای حذف نیترات از آبهای زیرزمینی است.
مبادله یون، بهترین انتخاب برای حذف نیترات از آبهای زیرزمینی که حاوی مقادیر اندکی از ترکیبات آلب محلول هستند، در مقیاس کوچک یا متوسط است. مقادیر بالای ترکیبات آلی محلول درآب باعث پرشدن ظرفیت مبادله می شود. این مشکل در اسمز معکوس نیز وجود دارد. همچنین اسمز معکوس نیازمند مصرف انرژی بالایی برای غلبه بر جریان طبیعی است و بنابراین هزینه فرآیند در مقایسه با دیگر پروژه ها بیشتر است.
حذف بیولوژیکی نیترات به صورت بسیار گسترده در اروپا به کار گرفته شده است. سرعت حذف نیترات در این روش بسیار بالا است و استفاده گسترده ای دارد.
این روش در مقایسه با مبادله کننده های یونی، قابلیت حفظ کیفیت آب را دارد. روش پیشنهادی براساس استفاده از لجن به جای کشت نیترات زدا، یک روش بسیار ارزان، مفید و سریع و همچنین غیرآلوده کننده بوده و می تواند برای حذف نیترات از آبهای آشامیدنی به کار گرفته شود.
کاربرد میکروارگانیسم ها در صنعت تصفیه ی فاضلاب ها - دوشنبه یازدهم مرداد ۱۳۸۹
مهندسي آب بطري شده - دوشنبه یازدهم مرداد ۱۳۸۹
عمق نصب فاضلابروها - دوشنبه یازدهم مرداد ۱۳۸۹
گندزدايي آب در مناطق روستايي - دوشنبه یازدهم مرداد ۱۳۸۹
آشنایی با نرم افزار ArcGIS - دوشنبه یازدهم مرداد ۱۳۸۹
آيين نامه جلوگيري از آلودگي آب 1364/9/28 - یکشنبه دهم مرداد ۱۳۸۹
تکنولوژی غشایی در تصفیه آب و فاضلاب - یکشنبه دهم مرداد ۱۳۸۹
حذف رنگ، طعم و بوی نامطبوع در فرایند تصفیه آب - شنبه نهم مرداد ۱۳۸۹
تلفات آب - شنبه نهم مرداد ۱۳۸۹
چاه - جمعه هشتم مرداد ۱۳۸۹
فیلتراسیون - جمعه هشتم مرداد ۱۳۸۹
تصفیه فیزیکی و شیمیایی آب - پنجشنبه هفتم مرداد ۱۳۸۹
شناسایی و تعیین مقدار هیدروکربن ها آروماتیک چند حلقه ای(PAHs) - پنجشنبه هفتم مرداد ۱۳۸۹
سیستم تصفیه فاضلاب انسانی - بهداشتی - چهارشنبه ششم مرداد ۱۳۸۹
تصفیه خانه های آب - چهارشنبه ششم مرداد ۱۳۸۹
مدیریت ضایعات جامد - سه شنبه پنجم مرداد ۱۳۸۹
شاخص های ارزیابی عملکرد شبکه های آبیاری و زهکشی - سه شنبه پنجم مرداد ۱۳۸۹
ذغال اکتیو (کربن فعال) - دوشنبه چهارم مرداد ۱۳۸۹
پکیج های فلزی پیش ساخته و قابل حمل و نقل تصفیه فاضلاب - دوشنبه چهارم مرداد ۱۳۸۹
تصفیه بیولوژیکی - یکشنبه سوم مرداد ۱۳۸۹
آبشناسي (دانش هيدرولوژي) در ايران باستان - یکشنبه سوم مرداد ۱۳۸۹
آلايندههاي روان آبها - شنبه دوم مرداد ۱۳۸۹
جداسازی روغن - شنبه دوم مرداد ۱۳۸۹
تصفیه فاضلاب - جمعه یکم مرداد ۱۳۸۹
انعقاد پیشرفته در تاسیسات موجود تصفیه ی آب - جمعه یکم مرداد ۱۳۸۹
نقش آب در طراحی پارك - پنجشنبه سی و یکم تیر ۱۳۸۹
آب در روي خشكي - چهارشنبه سی ام تیر ۱۳۸۹
تکنولوژی جدید NAV-CO2 برای از بین بردن E.Coli and Salmonella - چهارشنبه سی ام تیر ۱۳۸۹
بانک اطلاعاتی استانداردهای (آب,آب و فاضلاب) - سه شنبه بیست و نهم تیر ۱۳۸۹
سر پلاستیکی دوش حمام محلی مناسب برای باکتریهای عامل بروز بیماریهای ریوی است - سه شنبه بیست و نهم تیر ۱۳۸۹
حصبه - سه شنبه بیست و نهم تیر ۱۳۸۹
نیترات چیست؟ چه خطراتی دارد و چگونه وارد آب میشود؟ - دوشنبه بیست و هشتم تیر ۱۳۸۹
سم شناسی تولیدات جانبی ناشی از مواد ضدعفونی کننده کلردار(CDBPs) - دوشنبه بیست و هشتم تیر ۱۳۸۹
مانیتورینگ فرآیند استریل (CDC) - یکشنبه بیست و هفتم تیر ۱۳۸۹
كاربردهاي فناوري نانو در مبارزه با خوردگي - یکشنبه بیست و هفتم تیر ۱۳۸۹
آلودگي آب شيرين - شنبه بیست و ششم تیر ۱۳۸۹
راهنمای انتخاب نوع دستگاه تصفیه آب خانگی - شنبه بیست و ششم تیر ۱۳۸۹
اولین دستگاه کنترل - جمعه بیست و پنجم تیر ۱۳۸۹
کمک جلبک ها به حفظ محیط زیست - جمعه بیست و پنجم تیر ۱۳۸۹
اقتصاد آب وتاثیر آن بر مصرف بهینه آب - پنجشنبه بیست و چهارم تیر ۱۳۸۹
مراحل آزمایشات آب از نظر میکروبی - پنجشنبه بیست و چهارم تیر ۱۳۸۹
طرز تهیه محیط کشت - چهارشنبه بیست و سوم تیر ۱۳۸۹
ويژگيها و خصوصيات آب - چهارشنبه بیست و سوم تیر ۱۳۸۹
راهكارهاي مصرف بهينه آب - سه شنبه بیست و دوم تیر ۱۳۸۹
اندازه گیری نیتریت در آب آشامیدنی - سه شنبه بیست و دوم تیر ۱۳۸۹
استاندارد روش روزمره نمونه گیری آب - دوشنبه بیست و یکم تیر ۱۳۸۹
20 نکته درباره آب - دوشنبه بیست و یکم تیر ۱۳۸۹
نقش میکروارگانیسمها در هزینه های نگهداري - یکشنبه بیستم تیر ۱۳۸۹
آزمون جارتست - یکشنبه بیستم تیر ۱۳۸۹
اندازه گیری اسیدیته - شنبه نوزدهم تیر