PH متری
PH آب غلظت یون های هیدروژن اسیدیته یا قلیایی بودن آن را مشخص می کند.آب خالص به میزان خیلی کم به یون های H و OH تجزیه می شود. PH آب آشامیدنی معمولا باید در حدود 7 (خنثی) باشد. در حالتی که PH کمتر از 7 باشد ، آب حالت اسیدی و در صورت PH بالای 7 آب خاصیت قلیایی به خود می گیرد.
هرچه PH آب از PH خنثی آب پایین تر باشد حلالیت آهن در آب بیشتر می شود،از این رو در صنایع مختلف برای جلوگیری از خوردگی آب، PH آب را بالاتر از خنثی تنظیم می کنند.سرعت خورندگی ناشی از اسیدی بودن آب با افزایش دما افزایش می یابد، بنابراین در دماهای زیاد بالا نگهداشتن PH آب کاملا ضرورت دارد.
PH آب آلوده شده اساسا رابطه بین دی اکسید کربن آزاد و مقدار بی کربنات و کربنات را نشان می دهد.آبهای طبیعی معمولا دارای PH بین 4 تا 9 می باشند.و اکثر آنها به علت انحلال کربنات ها و بی کربنات های قلیایی پوسته ی زمین کمی قلیایی می باشند.
روش های مختلف سنجش PH :
دو روش کلی برای سنجش میزان PH در آب ها وجود دارد که شامل دو روش زیر است.
1. روش استفاده از PH متر الکتریکی
2. تعیین PH به روش رنگ سنجی
PH متر الکتریکی:
اکثر اندازه گیری های PH در آزمایشگاه با استفاده از PH متر به وسیله یک مدار الکتریکی کار می کند.این مدار از یک الکترود شیشه ای و یک الکترود مرجع خارجی و یک ولت متر که پتانسیل الکتریکی را در مدار ثبت می کند، تشکیل شده است. الکترود شیشه ای از یک سیم حامل جریان تشکیل شده است که در داخل یک محلول که PH مشخص دارد فرو برده شود.
کالیبره کردن PH متر:
قبل از استفاده از دستگاه PH متر باید دستگاه کالیبره شود.محلول های بافری با PH های معلوم برای چنین کاری مناسب هستند.
دستگاه PH متر را روشن می کنیم، الکترود را با آب مقطر می شوییم .آن را تکان می دهیم تا خشک شود. سپس آن را درون بشری که حاوی محلول بافری با PH 7 است قرار می دهیم صبر می کنیم تا عدد روی صفحه نمایش ثابت شود.
الکترود را با آب مقطر می شوییم به خوبی آن را تکان می دهیم تا آب آن گرفته شود.بعد داخل محلول بافر با PH 4 قرار می دهیم تا PH متر به حالت ثبات قرار گیرد.
کالیبره کردن دستگاه را از طریق اندازه گیری در PH استاندارد 7 کنترل می نماییم.برای انجام این کار الکترود باید در داخل محلول قرار گیرد.
در این مرحله PH متر آماده است.
در این مرحله مقدار کافی از نمونه را داخل بشر 100 میلی لیتر می ریزیم و الکترود را داخل آن غوطه ور می کنیم و می گذاریم حدود 2 دقیقه دستگاه به حالت ثبات نماند، وقتی عدد روی دستگاه ثابت شد از روی صفحه نمایش مقدار PH نمونه مورد نظر را می خوانیم.
نکاتی در خصوص نحوه نگهداری از الکترود pH :
نکته مهمی که در مورد استفاده از الکترود pH وجود دارد این است که از قرار دادن این الکترود در محلولهایی که با نقره واکنش میدهند خودداری کنید.
اگر الکترود pH را به مدت طولانی در آب مقطر قرار دهید بخاطر اینکه الکترود حاوی KCl است و آب مقطر فاقد آن، به تدریج KCl موجود در الکترود وارد آب مقطر میگردد و بالطبع باعث ایجاد اختلال در کار الکترود میشود.
تمیز کردن غشای شیشه ای الکترود pH :
اگر الکترود، pH این بافرها را دقیق نشان نداد یکی از علتهای آن میتواند آلوده بودن غشای شیشه ای الکترود باشد.
برای تمیز کردن غشای شیشه ای الکترود، نوک آن را در محلول 0.1 M اسید کلریدریک به مدت 15 ثانیه قرار دهید وبعد با آب مقطر شستشو دهید. سپس آن را در محلول 0.1 M سود
به مدت 15 ثانیه قرار دهید و پس از اتمام 15 ثانیه با آب مقطر شستشو دهید. این اعمال را چند با تکرار کنید.
حال دوباره pH بافرها را چک کنید. اگر باز هم اشکال برطرف نشده باشد، نوک الکترود را به مدت 30 ثانیه در محلول 20% آمونیوم بی فلوراید یا به مدت 15 ثانیه درمحلول 10% هیدروفلوئوریک اسید قرار دهید. سپس با آب مقطر شستشو دهید.در مرحله بعد نوک الکترود را به مدت 30 ثانیه در اسید کلریدریک غلیظ قرار دهید.(این عمل برای حذف باقیمانده احتمالی فلوئورید از روی غشای شیشه ای است) سپس با آب مقطر بخوبی شستشو دهید.
الکترود را به مدت یک ساعت در بافر با pH= 4 قرار دهید. سپس عملکرد الکترود را بیازمایید اگر مشکل برطرف نشده باشد احتمالا باید الکترود را عوض کنید.
PH متری به روش رنگ سنجی:
این روش شیمیایی که برای تعیین PH استفاده می شود، افزودن یک قطره از یک اندیکاتور اسید – باز به نمونه است.کاغذهای PH اندیکاتور مناسب برای این کار هستند.یک قطره از نمونه روی کاغذ PH قرار داده می شود.و این ترتیب رنگ مورد نظر مشاهده می شود.اندیکاتورها مولکول های بزرگ آلی هستند که بر اساس PH محلول تغییر رنگ پیدا می کنند.در محدوده ای از دامنه PH برای هر اندیکاتور تغییر رنگ مشاهده می شود.(معمولا حدود 5/1 واحد PH). PHهای متوسط در میانه جدول مشاهده می شوند.که بر اساس این مقدار PH رنگ های بینابینی نیز در این محدوده ی PH قرار می گیرند
به عنوان مثال اندیکاتور کروزول قرمز در PH پایین تر از 7 ،رنگ محلول اندیکاتور زرد است و در PH بالاتر از 8/8 رنگ محلول قرمز رنگ است. در مقادیر PH متوسط براساس نوع PH تغییر درجه رنگ محلول به صورت نارنجی خواهد بود.
اندیکاتورهای مختلف زیادی وجود دارند که می توانند تمام محدوده ی PH را تحت پوشش قرار دهند.
قانون مدیریت پسماندها - یکشنبه ششم تیر ۱۳۹۵
تصفیه آب در داخل زمین - شنبه پنجم تیر ۱۳۹۵
آب های زیرزمینی - شنبه پنجم تیر ۱۳۹۵
انواع آب معدنی - شنبه پنجم تیر ۱۳۹۵
حریم ضوابط ومقررات آب های سطحی - شنبه پنجم تیر ۱۳۹۵
حقایقی درباره آب آشامیدنی - شنبه پنجم تیر ۱۳۹۵
حذف نیترات از آب شرب - شنبه پنجم تیر ۱۳۹۵
کیفیت آب - شنبه پنجم تیر ۱۳۹۵
شیمیایی آب - شنبه پنجم تیر ۱۳۹۵
نقش آب در معماری - شنبه پنجم تیر ۱۳۹۵
نقش آب در معماری ایران باستان - شنبه پنجم تیر ۱۳۹۵
راههای تصفیه آب - شنبه پنجم تیر ۱۳۹۵
استحصال آب(چاه) - شنبه پنجم تیر ۱۳۹۵
آشنایی کوتاه با نقش آب در شوشتر - شنبه پنجم تیر ۱۳۹۵
مضرات نیترات درآب آشامیدنی وحذف آن توسط فرآیند اسمز معکوس - شنبه پنجم تیر ۱۳۹۵
آب معدنی واقعا بهداشتی تر است؟ - شنبه پنجم تیر ۱۳۹۵
تبدیل فاضلاب به آب آشامیدنی - شنبه پنجم تیر ۱۳۹۵
تاثیرآب برسلامتی بخشهای مختلف بدن - شنبه پنجم تیر ۱۳۹۵
چاه آب و انواع آن - شنبه پنجم تیر ۱۳۹۵
چاههاى لولهگذارى شده - شنبه پنجم تیر ۱۳۹۵
چاه بهداشتى - شنبه پنجم تیر ۱۳۹۵
مس درآب - شنبه پنجم تیر ۱۳۹۵
تاریخچه تصفیه فاضلاب - شنبه پنجم تیر ۱۳۹۵
اهمیت بهداشت آب و مواد غذایی - شنبه پنجم تیر ۱۳۹۵
اثرات آلودگی آب بر انسان - شنبه پنجم تیر ۱۳۹۵
آب معدنی یا آب لوله کشی؟! - شنبه پنجم تیر ۱۳۹۵
آلودگی آب شرب و اهمیت تصفیه - شنبه پنجم تیر ۱۳۹۵
خواص آب آشامیدنی - شنبه پنجم تیر ۱۳۹۵
فاضلاب یا گنداب - شنبه پنجم تیر ۱۳۹۵
توصیه های بهداشتی : آب سالم - شنبه پنجم تیر ۱۳۹۵
آلودگی آب شرب و اهمیت تصفیه آب - شنبه پنجم تیر ۱۳۹۵
کمبود آب - شنبه پنجم تیر ۱۳۹۵
20 نکته درباره آب - شنبه پنجم تیر ۱۳۹۵
آب در اسلام - شنبه پنجم تیر ۱۳۹۵
اصطلاحات آب - شنبه پنجم تیر ۱۳۹۵
بهداشت آب - شنبه پنجم تیر ۱۳۹۵
سختی آب - شنبه پنجم تیر ۱۳۹۵
مديريت بهداشت محيط در بلاياي طبيعي - شنبه پنجم تیر ۱۳۹۵
چالشهای تخصصی بهداشت محیط - شنبه پنجم تیر ۱۳۹۵
چالشهای عمومی بهداشت محیط - شنبه پنجم تیر ۱۳۹۵
بهداشت محیط بیمارستانها - شنبه پنجم تیر ۱۳۹۵
بهداشت مسکن Housing Health - شنبه پنجم تیر ۱۳۹۵
نقش آلودگی آب بر سلامت مادران و نوزادان - شنبه پنجم تیر ۱۳۹۵
گندزدايي آب - شنبه پنجم تیر ۱۳۹۵
آیا میدانید آب و فاضلاب - شنبه پنجم تیر ۱۳۹۵
استاندارد 1053 آب - شنبه پنجم تیر ۱۳۹۵
استاندارد 1011 آب - شنبه پنجم تیر ۱۳۹۵
روشها و اقدامات اصلی و ضروری تصفیه آب درمحل مصرف در شرایط اضطراری - شنبه پنجم تیر ۱۳۹۵
خصوصيات باكتريولوژي آب آشاميدني - شنبه پنجم تیر ۱۳۹۵
تصفيه فاضلاب در اجتماعات كوچك - شنبه پنجم تیر
شرایط بهداشتی انبار و سردخانه - شنبه پنجم تیر ۱۳۹۵
روز جهانی آب - شنبه پنجم تیر ۱۳۹۵
محیط های کشت - شنبه پنجم تیر ۱۳۹۵
میکروسکوپ الکترونی (electron microscope) - شنبه پنجم تیر ۱۳۹۵
رنگ آمیزی گرم : GRAM STAIN - شنبه پنجم تیر ۱۳۹۵
جسم بار و رنگ آمیزی باکتریها - شنبه پنجم تیر ۱۳۹۵
معرفی خانواده انتروباکتریاسه enterobacteriacea - شنبه پنجم تیر ۱۳۹۵
میکروارگانیسم ها در خدمت تصفیه ی فاضلاب ها و محیط زیست - شنبه پنجم تیر ۱۳۹۵
همه چیز درمورد رنگ آمیزی کپسول باکتری - شنبه پنجم تیر ۱۳۹۵
تمام سوالات شما در مورد میکروبیولوژی - شنبه پنجم تیر ۱۳۹۵
بررسي نحوه بهره برداري از دستگاههاي كلرزني به عنوان روشی جهت گندزدائي آب شرب - شنبه پنجم تیر ۱۳۹۵
آب شرب سالم - شنبه پنجم تیر ۱۳۹۵
بهداشت محيط در انبارها - شنبه پنجم تیر ۱۳۹۵
بهسازی چشمه هاي آب آشاميدني - شنبه پنجم تیر ۱۳۹۵
چک لیست ایمنی آزمایشگاه - شنبه پنجم تیر ۱۳۹۵
استاندارد ها و نشریه های آب و فاضلاب - شنبه پنجم تیر ۱۳۹۵
آموزش نرم افزار Hec-RAS - شنبه پنجم تیر ۱۳۹۵
آموزش نرم افزار Hec-HMS - شنبه پنجم تیر ۱۳۹۵
5طبقه بندی باکتری ها از دیدگاه میکروبیولوژی مواد غذایی - شنبه پنجم تیر ۱۳۹۵
مدل سازي اطلاعات ساختمان در طراحي ساختمان - شنبه پنجم تیر ۱۳۹۵
مروری بر مطالعات مدلسازی اطلاعات ساختمان در ایران - شنبه پنجم تیر ۱۳۹۵
مقدمه ای بر کاربرد مدل سازی اطلاعات ساختمان درمدیریت پروژه های ساخت - شنبه پنجم تیر ۱۳۹۵
به کارگیری مدل سازی اطلاعات ساختمان جهت دستیابی به ساخت و ساز ناب - شنبه پنجم تیر ۱۳۹۵
مقدمه ای بر استفاده از مدل سازی اطلاعات ساختمان در مدیریت بهره برداری و نگهداری ساختمان ها - شنبه پنجم تیر ۱۳۹۵
کاربرد مدل سازی اطلاعات ساختمان در فازاجرای پروژه های ساخت - شنبه پنجم تیر ۱۳۹۵
بررسی عملکردی مدل سازی اطلاعات ساختمان(BIM) - شنبه پنجم تیر ۱۳۹۵
پتانسیل بکارگیری مدل سازی اطلاعات ساختمان در معماری ایرانی-اسلامی - شنبه پنجم تیر ۱۳۹۵
مروری بر فناوری اطلاعات و ارتباطات در مدیریت پروژه های ساختمان - شنبه پنجم تیر ۱۳۹۵
کاربرد مدل سازی اطلاعات ساختمان در فازاجرای پروژه های ساخت - شنبه پنجم تیر ۱۳۹۵
آیا مدیران زن سبکی مخصوص به خود دارند؟ - جمعه چهارم تیر ۱۳۹۵
تولید برق از فاضلاب - دوشنبه هشتم تیر